Tunø – bilfri ø
VelkommenTunø har en masse fantastiske muligheder for aktiviteter. Dyk ned i de nedenstående muligheder og gå på opdagelse.
Hvor ligger Tunø, og hvordan kommer man dertil?
Tunø dækker 3,5 km2 og ligger ud for Odder Kommunes østkyst, imellem Jylland og Samsø.
Tunøfærgen sejler i hverdagene fire afgange hver vej mellem Hou Havn og Tunø, i weekender er der to afgange hver vej.
Sejltiden er 55 min. Fra 2026/27 kommer vores nye klimavenlige elfærge, som samtidig reducerer sejltiden til 45 minutter.
Se fartplan på Tunø Færgens hjemmeside.
Tunø er bilfri ø. Tunboerne ønsker ikke personbiler på Tunø af hensyn til miljøet og sikkerheden. Vejnettet er ikke egnet til bilkørsel og der er ingen P-plads. Til persontransport, godstransport og bagage tilbydes kørsel med Traxa (traktor m. vogn) efter aftale. Der er de senere år udfaset mange traktorer; til gengæld er der kommet en del golfvogne til Tunø. Mange huse har installeret solceller, så her passer golfvogne ind i den grønne omstilling; samtidig larmer og sviner de ikke som de gamle traktorer. Personbiler med blåt handicapskilt i forruden og håndværkerbiler til opgaver på øen er velkomne.


Tunboer – hvem er de?
Vi er 71 faste beboere, dertil kommer ca 80 sommerhuse, som benyttes flittigt af ejerne. Nogle her på Tunø har rødder tilbage til 1700-tallet, nogle har boet på øen hele deres liv, og resten er tilflyttere, der startede som turister/sommerhusejere på øen. Vi er også en noget uhomogen forsamling på mange måder, men med det til fælles, at vi holder af Tunø ”ind til benet”. Vi er øboer, og om du reciterer Goethe i strikkeklubben, garver skind, deltager i fællesspisning, fanger krabber eller hummere, spiller en pot billard hver lørdag, får en øl på bænken, eller bare passer haven, det er sådan set ligegyldigt; det er livskvalitet.
Og det er netop den smittende livskvalitet, stilheden og den friske luft, som rammer alle tilrejsende. Pulsen sænkes. Du stresser af.
Tunø har en privat flyveplads, hvor små privatfly kan lande efter aftale med ejeren.
Tunø har to sæsoner
Sommersæsonen betyder, at huse og haver skal vedligeholdes. Der skal dyrkes, plukkes og syltes forråd. Familie og venner kommer på besøg, og nogle har et feriejob. Hvert år modtager Tunø op mod 50.000 gæster med færgen og 10.000 sejlere. Det er endagsturister, feriegæster i sommerhus, i telt, eller familie på besøg. Rigtig mange besøger Tunø igen og igen.


Tunøs historie
I vores tid er Mosen og Skoven på Tunø resterne af det gamle Stenalderhav, som delte de to øer, Thund, for omkring 10.000 år siden. Kombinationen af landhævning efter Istiden, aflejringer, strømme og bølger gjorde, at Tunø senere blev til én ø med højeste punkt, Bjerget, på 24 m.
Arkæologiske fund af redskaber viser, at Tunø med sikkerhed har været beboet af bønder siden 500 år før vor tidsregning. Rundt om i Tunø By står 5 fredede sten med skåltegn. Disse kan være op til 4.000 år gamle.
I 1216 mageskiftede Valdemar Sejr Tunø med biskoppen i Aarhus, fordi der skulle bruges egetømmer til en ny domkirke i Aarhus. Bønderne blev fritaget for at betale skat til kongen, men skulle i stedet levere 1000 fløndere til kirken i Aarhus. Senere købte tunboerne Tunø tilbage.
På Tunø Museum og i den lokalhistoriske samling findes udstilling af div. ting og dokumenter, som kan bestilles til gennemsyn. Såvel museum som samling drives af frivillige.